Vi høyner sistepremien - "lønnsforhøyelse til grasrota"

Skrevet av Tron Gravdal,  26.09.2012
Artikkelbilde
Mange premier har vi fra før i Drammen. Fra 1. november vil alle premierte i premieskalaer fra 15.000 og oppover være sikret minst 3.000 kroner.

På Drammen Travbane har det vært en bevisst satsning på breddesporten i mange år. Nå går vi ytterligere ett skritt lenger. Som en prøveordning fra 1. november og ut året vil det i løp med minst kr 15.000 i førstepremie ikke være mindre enn 3.000 kr i noen premie.

Ideen om å høyne de siste premiene kom opp allerede i forkant av årets sesong, men ble utsatt da omsetning i vår region ikke har vært like god i år som i fjor. Andelen egenfinansierte premier ved banen har dermed gått noe ned sammenlignet med i fjor, men etter ha "kjørt litt på sikkerhet" en periode er det nå rom for en premieøkning på tampen av året. Dermed er ideen om økning av breddepremiene igjen tatt fram.

Bakgrunn for endringen

Sistepremien på kr 2.000 har stått uendret i lang tid. Den såkalte «matlappen» er med kostnadsøkning på de fleste områder blitt for liten til å gi noe som helst bidrag til innkjøp av «hestemat». Noen av de mest anvendte kuskene er nå oppe i 400 kroner for et oppsitt. Ved en sistepremie på 2.000 kroner går ytterligere 200 kroner til kusken. Skal man så trekke fra en hundrelapp i bomutgifter, noen hundre kroner i drivstoff er det ikke mye igjen av «matlappen». Kjører man med en fellestransport koster en tur mellom to østlandsbaner opp mot tusenlappen. Når kostnadene forbundet med en start blir såpass store at en premie kun dekker selvkost er det fare for at flere dropper å melde om hesten ikke har en brukbar sjanse til å kjempe om en trippelplass.

Kommer på alle baner?

DNT er positive til den endring vi nå gjør, og ser nå på mulighetene for å innføre denne premieøkningen permanent på landsbasis. At vi nå kjører en prøveperiode vil kunne få i gang en debatt rundt temaet. Det vil helt sikkert være røster som taler for at premieøkningen heller bør legges på førstepremiene. Etter vår mening er det på høy tid med en "lønnsforhøyelse" til grasrota.