Operasjon for Samsaia

Skrevet av Tron Gravdal,  20.04.2012
Artikkelbilde
Røntgenbilde av Samsaias venstre frambein. Den lille hvite prikken i forkant av åpningen mellom de to knoklene er den løse biten som opereres bort på tirsdag.

Da Samsaia ikke responderte positivt på behandling av frambeina valgte veterinæren å ta røntgenbilder. Der ble det avslørt en løs beinbit. Neste uke venter operasjon.

Da Veterinær Anette Hafnor undersøkte Samsaia denne uken var hun ikke tilfreds med at hesten ikke hadde respondert positivt på den behandlingen som var foretatt. Dermed ble det tatt røntgenbilder av både det venstre frambeinet, og det venstre bakbeinet hvor hun har slitt med en plundrete sårskade.

 - På frambeinet kom det tydelig fram en løs beinbit inne i koden. Samtidig viste det seg at hun på bakbeinet hadde pådratt seg et griffelbeinsbrudd. Dette forklarer hvorfor vi ikke har fått noen respons på den behandlingen som er gjort, forteller Anette Hafnor.

Fredag morgen diskuterte hun bildene sammen med Veterinær og fagsjef på Bjerke Dyrehospital,  Lars Moen.

 - Lars mente det i normale fall skulle være kurante inngrep. Om operasjonen går greit mente han at Samsaia kan være tilbake i full trening en måned etter operasjonen. Før vi foretar operasjon vil vi ta bilder også av de øvrige kodene, samt hasene. Dette for å være sikre på at det ikke finnes flere løse biter som bør tas bort, forteller Hafnor.

 

Ferske bilder

Alle hestene som skulle bli folkehester måtte være fri for løse beinbiter. Samsaia ble funnet fri for biter i forbindelse med auksjonen i 2008.

 - Den løse biten har trolig vært der en stund, men har tydeligvis ikke vært mulig å se på de bilder som er tatt tidligere. Det er vanskelig å si om vi hadde sett den løse biten om det hadde vært tatt nye bilder i fjor, sier Anette Hafnor.

Prosjektleder for Folkehesten Kim Are Sveen ble selvsagt ikke glad for å høre nyheten om at Samsaia må foreta operasjon når konkurranseperioden alt er godt i gang.

 - Nei det er klart dette er kjedelig, men sånt kan man ikke garantere seg mot. Dette er jo også en del av det å eie hest. Man er med på godt og vondt. Om det i Samsaias tilfelle hadde hjulpet med røntgenbilder tatt i fjor høst er vondt å si. Uavhengig av det er det alt bestemt at vi fra neste runde av folkhesten vil kreve bilder av nyere dato, sier prosjektleder Kim Are Sveen.

 

Opereres tirsdag

Midt i forberedelsene for Yarrah Bokos start i lørdagens Olympiatrav på Åby fikk Trond «Bullern» Anderssen den kjedelige beskjeden fra veterinæren.

 - Dette kom ubeleilig, men nå må vi bare gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg synes ikke det er noe alternativ i det hele tatt å bytte ut hesten. Med tanke på de utfordringene Samsaia tydeligvis har slitt med beviser det at vi har et bra emne å jobbe med. Nå har vi fått time for operasjon på Bjerke Dyrehospital alt på tirsdag. Hvis operasjonen går greit kan vi begynne å skritte henne på tredemøllen vår alt etter to uker. Da skal hun ikke tape seg så mye, og vi kan være tilbake i full trening etter en drøy måned, sier Bullern.

Om ting går etter planen håper han å kunne få Samsaia til start i løpet av sommeren.

 - Nå må vi skynde oss sakte. Først må hun komme greit gjennom operasjonen. Om alt går greit kan vi komme i gang med full trening tidlig i juni. Når vi så har fått sommerferien på oss kan vi forhåpentligvis ha Samsaia startklar på sensommeren, sier treneren.

 

Samme som Biri og Jarlsberg

Den operasjonen Samsaia nå må gjennomgå er den samme som Folkehestene både på Jarlsberg og Biri har vært gjennom tidligere.

 - French Pearl ble operert i oktober. Vi begynte på tredemølla etter to uker. Seks uker etter operasjonen var hun tilbake i full trening. For French Pearls del gikk operasjonen helt greit. Mitt råd er å være litt forsiktig når man starter opp igjen med treningen, men det skal i normale tilfelle være en kurant operasjon, forteller Biris folkehesttrener Morten M. Ottersen.